Fuß-Spezialist

"Wij zullen Attipas schoenen blijven adviseren als een goede start voor baby's die pas de eerste stappen maken, alsook voor peuters, die zeer snel aan het groeien zijn"- zo spreken Associaties van podologen en orthopeden in 34 landen.

Podiatrist
 

Hoe moet men op de juiste manier schoenen voor de eerste stappen van een kind uitkiezen?

Hoe ontwikkelt een voetje van mijn kind zich?

Bij geboorte heeft elke baby 22 botjes op zijn voetje, maar rond het 5de levensjaar heeft het kindje al 26 botjes. De eerste paar jaar zijn doorslaggevend. Tijdens die periode bestaan de botten van een kindvoetje uit zachte en flexibele kraakbeen, welke na verloop van tijd transformeert in bot. Een kindvoetje is gevoelig voor schade, mits deze niet op de juiste manier wordt verzorgd.

Na 2 jaar wordt het duidelijk welke voetvorm uw kindje zal hebben. Deze voetvorm krijgt het kindje van u als erfenis. Er zijn 3 soorten voetvormen:

  • - Conisch: grote teen is langer dan alle andere tenen

  • - Rond: tweede en derde teen zijn langer dan de grote teen

  • - Vierkant: alle tenen zijn van dezelfde lengte

Hoe moet ik het voetje van mijn kind verzorgen?

Verzorging van een peutervoetje kan problemen vermijden, welke op latere leeftijden kunnen opduiken.

Wees er zeker van dat de sokken, de schoenen en het bedgoed van een kind hem voldoende ruimte verschaffen om zich te kunnen strekken en vrij voort te bewegen.

Controleer de voeten regelmatig. Dat helpt tijdig alle problemen, zoals waterzucht, te bemerken. Was de voetjes en droog goed tussen de tenen. Knip de teennagels recht af, opdat deze niet vastgroeien.

Laat het kind overdag op Attipas schoenen lopen, omdat dezen het effect van lopen op blote voeten hebben, opdat het kindje zijn voeten en tenen traint. Speel met het kindje door middel van aanraken (kittelen) van zijn voeten en hielen, waardoor zijn spieren samentrekken en zijn voet kromt en rechttrekt.

Katoenen of katoen-wollen schoentjes (waaronder die van Attipas), sokken en panties laten de voetjes in de warmte. Controleer regelmatig de maat van de sokken van uw kind, met name wanneer u deze droogt in de wasmachine. De sokken kunnen inkrimpen. Als deze te benauwd zijn, kunnen zij de groei van een kindvoetje belemmeren.

Wanneer moet ik eerste schoeisel voor mijn kind aanschaffen?

Een kind, die net is gaan lopen, maakt ongeveer 176 stappen per minuut. Hoe langer uw kind zich voortbeweegt in Attipas schoenen, des te beter zal zijn voetje zich natuurlijk ontwikkelen.

Wanneer uw kind leert te lopen, laat hem op Attipas schoenen lopen, welke het effect van lopen op blote voeten hebben.Hierdoor laat een voetje zich ontwikkelen en rechttrekken zonder belemmering.

Wanneer uw kind de eerste stappen met Attipas heeft gezet en het mogelijk is om buitenshuis te gaan lopen op ruwe ondergrond, kunt u hem met Attipas schoenen ook buitenshuis laten lopen.

Welk schoeisel is geschikt voor de eerste stappen?

Kies schoenen van zacht materiaal uit. De schoenen moeten passen zowel in de lengte, als in de breedte.

Wees er bewust van of de schoenmaat goed is vastgesteld. Streef ernaar dat er genoeg ruimte en breedte is bij de tenen en dat de hielen goed vast zijn gemaakt door middel van bijvoorbeeld klittenband, veters of een gesp. Dezen zullen de hiel vasthouden en belemmeren dat het voetje van een kind naar voren slipt en de tenen schaadt. De afmetingen van het voetje van uw kind moeten om de 6-8 maanden worden gecontroleerd. Gemiddeld groeit een kindvoetje twee maten per jaar tot het vierde jaar. Laat tenminste 1 cm vrij voor de groeizone tussen de langste teen en de schoenrand. De schoeisel moet breed genoeg zijn, opdat alle tenen op de oppervlakte liggen. Een voetje van een kind groeit beter in de lente en de zomer en slechter in de winter.

Welke voetproblemen kunnen voorkomen?

Als u problemen bemerkt in de ontwikkeling van het voetje van uw kind, raadpleeg dan de dokter. Hieronder treft u enkele afwijkende groeimodellen, welke de ontwikkeling van het voetje van uw kind kunnen beïnvloeden.

Klompvoet- is een aangeboren afwijking, welke voorkomt bij 1-2 kinderen van de 1000. Een of beide voeten buigen naar binnen en naar beneden. Het is bemerkt, dat deze aandoening vaker bij jongens voorkomt en genetisch overdraagbaar kan zijn.

Genezing van de kwaal begint direct na de geboorte, meestal door middel van fysiotherapie. Ook krijgt het kind een gips-verband om.

Platvoet- met deze kwaal worden kinderen geboren. Gedeeltelijk heeft dat te maken met de lichaamshouding van een kind en kalkafzettingen in het voetje van een kind, waardoor zijn voetje plat lijkt. Of een kind daadwerkelijk platvoet heeft, valt pas rond de zevende jaar met zekerheid te zeggen, want pas dan wordt de voetboog volledig gevormd.

De meeste kinderen stappen tot hun derde jaar niet van de hiel naar de tenen, zoals volwassenen dat doen. Wees niet bang, wanneer voetboog wordt gevormd terwijl uw kind op zijn tenen staat. Maar als uw kind platte voeten heeft op zijn vijfde-zesde jaar en er pijnlijke gevoelens bij heeft, is dat een reden om een specialist in te schakelen. Het kan zijn dat er dan zachte binnenzolen met supinatoren voorgeschreven worden ter ondersteuning van voetboog.

Lopen op binnen- en buitenkant van het voet- deze toestand gaat over wanneer het kind beter en meer verzekerd leert lopen. Schakel een dokter in, wanneer deze toestand zich aanhoudt na het tweede jaar en slechts betrekking heeft op een voet.

Lopen op de tenen- in deze toestand wordt door het kind weinig gewicht toegeschreven aan de hiel. Tot 2 jaar oud kan dit worden gezien als een variatie van de norm, vooral wanneer kind op blote voeten op een plat ondergrond loopt. Wanneer het lopen op de tenen zich ook continueert na het tweede jaar,kan dat zijn vanwege een abnormaal korte achilleshiel en moet het kind door een neuroloog bekeken worden.

Welke minder belangrijke voetproblemen moet ik in de gaten houden?

Controleer de voeten van het kind regelmatig, daar deze niet altijd kan laten merken, dat hij pijn heeft.

Waterzucht - wordt meestal veroorzaakt door onzorgvuldig uitgekozen schoeisel. Controleer schoenmaat van uw kind wanneer lengte of breedte van zijn hiel veranderd is. Een kind kan niet altijd laten merken, wanneer er teveel wrijving is aan zijn voeten. Trek sokken voor een korte tijd uit, om de waterzucht te laten drogen. Als het huid opgezwollen is, gebruik antiseptische middelen. Steek de waterzucht niet door om vervuiling te voorkomen.

Ingroeiende nagels - is de oorzaak van ontsteking aan de nagelkant, waardoor de huid rood en opgezwollen wordt. Een vaak voorkomende oorzaak is een verkeerde besnijding van de nagels.

Snijd de nagels van uw kind recht af, in plaats van halfrond. Gebruik tangen en schuur scherpe hoeken desnoods af. Snijd de nagels nooit aan de zijkanten of te kort af. Volg de nagellijn aan de rand van de vinger of de teen en laat de hoek van de nagel vrij. Als het kind zegt, dat zijn nagels pijn doen, schakel een arts in.

Mycose - is een schimmelziekte, welke rode, jeukende en vochtige huiduitslag veroorzaakt, voornamelijk tussen de tenen. Bij de peuters komt het niet zo vaak voor, maar voornamelijk bij degenen, die zwemlessen volgen, omdat dergelijke schimmels in warme, vochtige plaatsen leven Mycose kan vermeden worden met Attipas schoenen van katoen. Voorts valt het aan te raden goed de tenen te drogen na het bad pf het zwemmen. Raadpleeg een arts, wanneer u opmerkelijke verandering van de toestand tenen/voethuid waarneemt.

Wratten - zijn kleine vergroeiingen op de voeten met zwarte puntjes in het midden. Men kan besmet raken met deze in zwembaden. Meestal gaan deze vanzelf over binnen 2 jaar na het verkrijgen.

Meestal worden deze geobserveerd, zonder medische inmenging. Wanneer deze pijngevoelens met zich meebrengen, kan paracetamol gedronken worden door kinderen ouder dan 1 jaar.

Attipas- voor de eerste stappen van uw kind.

De pediaters associatie adviseert schoenen, speciaal ontwikkeld voor de eerste stappen van uw kind. Flexibele anti-slip zool verschaft de benodigde condities voor training van de voetspieren van uw kind.

  • - Attipas vormt een goede looppatroon van uw kind op natuurlijke wijze.

  • - Attipas bevordert een goede ontwikkeling van een voetje van uw kind en voorkomt platte voeten.

  • - Attipas bevordert ontwikkeling van hersenfuncties door middel van ontwikkeling van kleine voetmotoriek bij een kind.

  • - Attipas corrigeert de gang van een kind door middel van gelijkwaardige verdeling over de gehele hiel.

  • - Attipas schoenen kopieren de vorm van een kindvoetje, om een natuurlijke ontwikkeling van kindvoetjes te bevorderen.

Attipas schoenen - de beste keuze van een wijze ouder!